Főoldal Minőségirányítási rendszerek kiépítése Rendszerkiépítések GMP+ B4

Rendszerkiépítések

GMP+ B4

GMP+ B4 Takarmánybiztonsági rendszer szállításhoz

A GMP+ Feed Safety Assurancs scheme (GMP+ FSA) egy nemzetközileg elfogadott rendszer, amelynek célja, hogy biztosítsa a takarmánybiztonságot a takarmánylánc minden szakaszában.

Ahhoz, hogy a GMP+ rendszer illeszkedjen az egyes nemzetek takarmánybiztonsággal kapcsolatos gyakorlati igényeihez, a szabványba beépítésre kerültek az ISO 9001, a HACCP, és a termékszabványokban meghatározott követelmények, valamint a nyomonkövetés, monitoring, előfeltételi programok és a korai előrejelző rendszer előírásai.

A GMP+ takarmány tanúsítási rendszer felépítése:

  • A dokumentumok: a GMP+ rendszer általános követelményei
  • B dokumentumok: normatív dokumentumok, mellékletek és országos jegyzékek
  • C dokumentumok: GMP+ tanúsítási követelmények
  • D dokumentumok: iránymutatás a szervezeteknek a GMP+ követelmények végrehajtásához

A B dokumentumok tartalmazzák a takarmánylánc egyes szereplői részére a tevékenységükre vonatkozó követelményeket. Ilyen követelményrendszer a GMP+ B4, amely a takarmány alapanyagok (mezőgazdasági termények), adalékok, félkész és késztermékek szállításának előírásait határozza meg.

A GMP+ B4 szabvány alkalmazása minden olyan szállítási tevékenységet végző vállalkozásnak javasolt, amely takarmányipari felhasználásra szánt szántóföldi növények, illetve takarmányipari vállalkozások által előállított adalékanyagok, félkész és késztermékek szállítását végzi. A GMP+ B4 szabvány követelményrendszere a következő szállítmányozási módokra terjed ki: közúti, vasúti szállítás, valamint a belvízi és tengeri hajózás takarmánybiztonsági feltételeire.

A GMP+ B4 bevezetésének és alkalmazásának előnyei:

  • új piaci lehetőségek, hiszen a GMP-vel rendelkező vevők GMP szerint működő alvállalkozót várnak el a szállítmányozás elvégzéséhez,
  • részvétel egy olyan zárt takarmánybiztonsági láncban, amely közös alapokat és követelményeket határoz meg az értékesítési lánc minden résztvevője számára,
  • iránymutatást ad az alvállalkozók kiválasztásához,
  • egységes szabályokat határoz meg a rakfelület higiéniai feltételeinek biztosításához,
  • követelményrendszere összhangban áll a takarmánybiztonságra vonatkozó hazai és EU-s jogszabályokkal,
  • segít a meglévő, HACCP alapokon nyugvó rendszerek továbbfejlesztésében.

A GMP+ szabvány további B dokumentumai iránymutatást adnak a takarmánylánc egyéb szereplői - pl. takarmány-összetevő gyártást, szállítást végzők stb. – számára. A Max Savaria Kft. lehetőséget kínál a GMP+ szabvány megfelelő moduljának kiválasztásában és bevezetésében, amely megoldást jelenthet bármely mezőgazdasági, vagy takarmányipari tevékenységet végző vállalkozás fejlesztésére.

Vissza az előző oldalra

szolgáltatásaink
Online képzések
Minőségirányítási rendszerek kiépítése
Kapcsolódó szolgáltatások

Szeretne naprakész információkat kapni képzéseinkről?


Amennyiben nem kíván hírlevelt kapni iratkozzon le.

Kapcsolódó szolgáltatások

Vámügyintézés Intrastat