Főoldal Aktuális hírek Kockázatos lépés lenne kihagyni az újdonságokat - ÉLELMISZERBIZTONSÁG

Aktuális hírek

Kockázatos lépés lenne kihagyni az újdonságokat - ÉLELMISZERBIZTONSÁG

2019.10.08.

Az élelmiszeripar kétségkívüli kulcsfontosságú prioritása az élelmiszer-biztonság. Erről írtunk az AGRÁRUIM 2019.09. havi számában, amely a 2019-es OMÉK-on is megjelent!

AGRÁRUIM 2019. SZEPTEMBER  I 22- 23

A teljes cikk:

Kockázatos lépés lenne kihagyni  az újdonságokat

ÁLLÍTJA EZT NAGY MARIANNA A MAX SAVARIA KFT. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJA, AKINEK CÉGE 15 ÉVE FOGLALKOZIK SZAKTANÁCSADÁS NYÚJTÁSÁVAL MIND AZ ÉLELMISZERIPAR, MIND A TAKARMÁNYIPAR TERÜLETÉN.

Ha az egyik legfontosabb - szántóföldtől az asztalig - elvet veszszük alapul e két terület szorosan összefonódik, egymás mellett és egymásért van. Az élelmiszeripar kétségkívüli kulcsfontosságú prioritása az élelmiszer-biztonság. Az élelmiszer-biztonsági kockázatokat enyhíti, ha a láncolatban résztvevők tevékenységüket élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek előírásai alapján végzik.


HOGY MI SZÁMUKRA A KÖTELEZŐ? Az élelmiszer-biztonság fenntartását, kidolgozott rendszerek működtetését a jogszabályok, rendeletek sokasága írja elő. Így tehát elsődleges feladat az ezeknek való megfelelés! Az irányítási rendszer kialakításának általános jogszabályi feltételeit, engedélyek és megfelelőségi tanúsítványok összességét az ábra szemlélteti.


ÉS MI AZ, AMI SZABADON VÁLASZTHATÓ? A nemzetközi szabványok szerinti működés, és ahhoz, hogy ennek hitelt is adjon az élelmiszer lánc szereplője, független tanúsító szervezettel történő auditálása. Széles körben alkalmazott élelmiszeripari szabványok, amelyek az elmúlt időszakban lényeges változásokon mentek keresztül:

• IFS szabvány család (Food – gyártók; Logistics – raktározók; Broker – kereskedők – termék kontaktus nélkül; PACsecure – csomagoló anyag gyártók stb.) – új fejezet az élelmiszercsalás.
• BRC szabványcsalád (Food Safety; Packaging Materials, Storage and Distribution, Agents and Brokers). Az újdonságok, változások érintették többek között pl. az élelmiszerbiztonsági kultúrát, anonim bejelentési rendszert, környezeti monitoring programot, a telephely és az Élelmiszervédelem rendszerének fejlesztését, beleértve az informatikai rendszer biztonságát és a PET Food előállítást.

• ISO 22000:2018 – közös szabvány szerkezet és tagoltság a minőségirányítási (ISO 9001) és környezetközpontú irányítási (ISO 14001) rendszerekkel, ebből adódóan új elemként bekerült pl.: a kockázatokkal és lehetőségekkel kapcsolatos tevékenységek, dokumentált információk fogalma, a szervezet környezete, külső forrásból biztosított termékek és szolgáltatások, külső szolgáltatók.

• FSSC 22000 – az ISO 22000:2005-et cserélték az ISO 22000:2018ra; FSSC további követelmények, mint pl. szolgáltatások szabályozása, termékcímkézés, élelmiszervédelem, élelmiszercsalás, allergének szabályozása stb. Az élelmiszeriparnak követni kell a világ változásait, erre reagálni kell. Új veszélyek vesznek körbe bennünket. Emiatt szükséges a szabványok változtatása is.


MELYEK A HANGSÚLYOS VÁLTOZÁSOK? Három lényegeset emelnék ki: • Élelmiszerhamisítás – Food Fraud. Létre kell hozni egy csoportot, amely az élelmiszercsalás kockázatainak csökkentésével foglalkozik. Sebezhetőségi értékelést kell végezni a lehetséges sebezhetőségek azonosítása és értékelése céljából. Szükséges egy terv, amelyben meghatározzák a folyamatokat és termékeket lefedő enyhítési intézkedéseket. Hatékony képzési és kommunikációs stratégiát kell kidolgozni, hogy az élelmiszercsalások megelőzésének terve tudatosuljon és végrehajthatóvá váljon. TIPP: Beszerezett termékek vizsgálata során tegyük fel a kérdést: A hamisítás előfordult már ezzel a termékkel? Gazdaságilag megéri? A termékjellemzők valósak? A beszállítói lánc hosszú? Végezzünk beszállítói auditokat! A téma súlyosságát jelzi, hogy az élelmiszercsalási tevékenység komoly jogi felelősséget von maga után. • Élelmiszervédelem – Food Defence. Élelmiszervédelmi csoport létrehozása a működés elősegítésének első lépése. A fenyegetettség értékelésére eljárást kell kidolgozni, hogy a potenciális fenyegetettségeket azonosítani és értékelni lehessen. Létre kell hozni egy élelmiszervédelmi tervet, amelyben azonosítják a folyamatokat és termékeket lefedő enyhítő intézkedéseket. Az élelmiszervédelmi terv végrehajtását itt is támogatja az eredményes képzés és kommunikáció. TIPP: A NÉBIH honlapjáról letölthető Élelmiszervédelmi útmutató vállalkozásoknak segítheti a téma kidolgozását.
• Kockázat alapú gondolkodás mód – Risk-based thinking. Ahogy a minőségirányítási rendszerekbe, úgy ide is átszivárgott ez a gondolkodásmód. Nem csak a műveleti szinten a HACCP elemzésnél, hanem más szinteken is teret öltött a kockázatelemzés és értékelés. TIPP: vizsgáljuk meg a társadalmi és gazdasági környezetet is! Milyen kockázati tényező a versenytárs, a változó a jogszabályi környezet, a szabvány követelmények változása, lakossági ellenállás – ha van ilyen stb. Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszeripari vállalkozásoktól komoly erőfeszítést igényel a kereskedelmi láncok követelményrendszereinek történő megfelelés, a szállítói auditokon való helytállás (Metro, Lidl, Tesco). A vevői követelményeket bele kell építeniük a saját, működő rendszerükbe, hogy meg tudjanak felelni az elvárásoknak, eredményes auditokat zárjanak és tevékenységüket ezekkel a partnerekkel tovább folytathassák.
A figyelem energia. Akire, vagy amire figyelünk, azt tápláljuk energiával. Amit a fókuszba helyezünk és energiával táplálunk, az élővé és működővé válik, így teremt bőséget.
 

Letölthető dokumentumok
Vissza az előző oldalra

szolgáltatásaink
Online képzések
Minőségirányítási rendszerek kiépítése
Kapcsolódó szolgáltatások

Szeretne naprakész információkat kapni képzéseinkről?


Amennyiben nem kíván hírlevelt kapni iratkozzon le.