Főoldal Minőségirányítási rendszerek kiépítése Rendszerkiépítések FSSC 22000

Rendszerkiépítések

FSSC 22000

FSSC 22000 (verzió 5.1) Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer

Érvényben: 2020. november 01.-től!

Az FSSC 22000 szabvány az ISO 22000 szabvány kiegészítése az ISO/TS 22002-1 szabvány által meghatározott élelmiszer-biztonsági előfeltételi programok követelményeivel.

Az FSSC 5.1 szabvány célja, hogy a piacon alkalmazott sokféle, országonként/vevők által elvárt, különböző – sokszor egymással párhuzamosan működtetett – minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszerek helyett olyan alternatívát kínáljon az élelmiszergyártás szabályozásához, amely képes valamennyi rendszert kiváltani és követelményeit egységbe foglalni.

Az élelmiszergyártás területére speciális élelmiszer-biztonsági követelmények érvényesek, így a szabvány a veszélyek szabályozására műszaki előírásokat határoz meg, amely kiterjed többek közt:

  • a beérkező anyagok átvételére,
  • a keresztszennyeződések megelőzésére,
  • a takarítási és fertőtlenítési tevékenységekre,
  • a személyi higiénia és a szociális helységek állapotára,
  • a termékvisszahívás szabályozására stb.

Az FSSC 22000 5.1 az ISO szabványok részeként nemzetközileg elismert rendszer, ezért bevezetése és alkalmazása előnyös lehet minden olyan élelmiszergyártó számára, aki:

  • az eltérő vevői igények miatt nem szeretne egymással párhuzamosan többféle minőségirányítási és élelmiszerbiztonsági rendszert működtetni, illetve azok követelményeit és auditjait koordinálni,
  • fontosnak tartja, hogy olyan szabványt alkalmazzon, amely kifejezetten e tevékenység szabályozására lett kialakítva és tartalmazza a gyártás speciális műszaki és élelmiszerbiztonsági követelményeit,
  • a meglévő, HACCP alapokon nyugvó rendszerét a minőségirányítási alapelveivel kiegészített élelmiszerbiztonsági rendszerré kívánja továbbfejleszteni.

 

Az FSSC 22000 5.1 szabvány felépítése az ISO 9001 szabvánnyal azonos, ezért könnyen integrálható más (pl. környezetirányítási) szabványokkkal.

Vissza az előző oldalra

szolgáltatásaink
Online képzések
Minőségirányítási rendszerek kiépítése
Kapcsolódó szolgáltatások

Szeretne naprakész információkat kapni képzéseinkről?


Amennyiben nem kíván hírlevelt kapni iratkozzon le.