HACCP
Kiknek ajánljuk:
Aki bármilyen módon élelmiszert forgalmaz, előállít fontos, hogy a HACCP rendszert igazolt módon működtesse. Ez a rendszer minden élelmiszeripari szabvány alapja is egyben. Nem csak az élelmiszerrel foglalkozóknak fontos a HACCP, hanem azoknak az agrár cégeknek is akik terményt tárolnak, szárítanak.
A HACCP egy mozaikszó, melyet a tevékenység angol szavainak kezdőbetűiből állítottak össze:
Hazard Analysis Critical Control Point
Veszélyelemzés Kritikus Szabályozási Pont
Az EK/93/43/EEC direktívájának előírása szerint KÖTELEZŐ HACCP rendszert bevezetni és működtetni annak, aki élelmiszer előállítást, forgalmazást, és kereskedelmet végez.
A HACCP
- nemzetközileg elfogadott MÓDSZER arra, hogy:
a lehetséges veszélyeket azonosítsuk, értékeljük, kezeljük - nyersanyagtól a fogyasztóig - a biztonságos élelmiszerek forgalmazása érdekében,
- valamint RENDSZER arra, hogy:
meghatározza, hogy az egyes tevékenységeket ki, hol, hogyan és mikor végezze a fogyasztók egészségvédelme és biztonsága érdekében.
Jellemzői:
- elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt,
- ellenőrizhető és számon kérhető,
- a HACCP kiegészíti a hagyományos ellenőrzést, folyamatközi ellenőrzésre koncentrál,
- nem zárja ki teljesen a veszélyt, csak csökkenti azokat,
- magában foglalja a Jó Higiéniai Gyakorlat helyes alkalmazását, valamint a jogszabályoknak való megfelelést.
A HACCP rendszer 7 alapelvre épül:
- Veszélyelemzés elvégzése
- CCP (Kritikus Szabályozási Pontok) pontok meghatározása
- Kritikus határértékek meghatározása
- Monitoring (felügyelő) rendszer meghatározása minden CCP-re
- Helyesbítő tevékenységek meghatározása
- Igazoló rendszer meghatározása
- Dokumentáció és bizonylatkezelési rendszer kidolgozása
Vissza az előző oldalra